• Actueel
  • Veiligheidsontbijt GCVB vrijdag 23 juni 2023

Veiligheidsontbijt GCVB vrijdag 23 juni 2023

Op vrijdagochtend 23 juni 2023 organiseerde de Governance Code Veiligheid in de Bouw het zevende Veiligheidsontbijt. Deze keer vond het ontbijt plaats op het Congrescentrum Bouw & Infra Park in Harderwijk. Gastorganisatie was de Acta GroupJeroen Grond, Director of Safety Health Environment and Quality van Stedin schoof als gastspreker aan bij het ontbijt.

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw

Tijdens dit Veiligheidsontbijt keken we kort terug op bijna 10 jaar samen verbeteren van veiligheid in de bouw. En we keken vooruit naar de ambities van de GCVB om vooral samen met de sector, veiligheid nog verder te verbeteren. Een drietal initiatieven, waarmee de GCVB nu bezig is, bespraken we met elkaar in aparte interactieve sessies:

Tijdens het ontbijt hebben we veel met elkaar kunnen delen en samen gezien dat het veiliger moet. Als GCVB nemen we dit mee in onze toekomstige activiteiten en dragen dit ook graag uit met passie en ambassadeurschap. We hopen dat jullie dit binnen de eigen organisatie en keten ook doen. Deelnemers en sprekers bedankt voor jullie bijdrage. De presentaties zijn downloadbaar via de link achter de titels hieronder.

Programma

7.00 uur: Ontvangst met ontbijtbuffet
8.00 uur: Welkom en korte inleiding - Koene Talsma voorzitter Kerngroep GCVB

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw, een terugblik op bijna 10 jaar GCVB
Willem Schunselaar Paap, directeur Acta Group, lid Stuurgroep GPI, Individueel Leer- en Ontwikkelplatform en Kerngroep GCVB
Terugblik op doel, uitgangspunten, ontwikkeling, gezamenlijke initiatieven van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw binnen de GCVB in de afgelopen 10 jaar (opstart en ondertekening, eerste wapenfeiten, GPI, ViA, Reductie Aanrijdgevaar, programma Veiligheid in de Bouw).

Veiligheidsontbijt GCVB 23 juni 3

Samen verbeteren van integrale veiligheid in de bouw, een vooruitblik
Koene Talsma, voorzitter Kerngroep GCVB

Aankondiging vervolg en nieuwe gezamenlijke initiatieven van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw binnen de GCVB (Evaluatie GPI en ViA, Start programma aanpak TOP-5 Risico’s, Convenant Ingehuurd personeel en ontwikkeling Individueel Leer- en Ontwikkel Platform, Manifest Veiligheid in de Bouw).

Veiligheidsontbijt GCVB 23 juni 2023

interactieve parallelsessies

Sessie 1: Leren van elkaar
Henri van der Kamp, CEO Van Gelder Groep, voorzitter Ledengroep Veiligheid Bouwend Nederland, lid Stuurgroep Individueel Leer- en Ontwikkelplatform
Jobke van den Berg, directeur-bestuurder eX:plain

Ontwikkeling van een centraal digitaal Individueel Leer- en Ontwikkel Platform (iLOP) voor de sector Bouw en Techniek, waarop diverse informatiestromen in het delen van kennis en het opdoen van kennis en kunde op het gebied van veiligheid en vakmanschap samen komt. Dit biedt een mogelijkheid tot samenbrengen van vele nu op zichzelf staande tools, zoals Generieke Poort Instructie (GPI), de SSVV Opleidingen Gids (SOG), de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA), en de Safety Culture Ladder (SCL). Ook opname van het Digitaal Veiligheids Paspoort van Railalert (DVP) en het Centraal Diploma Register (CDR) kunnen worden gekoppeld. De gezamenlijke ideeën hierover van SSVV, GCVB en BNL worden getoetst door middel van stellingen. Heb je behoefte aan een dergelijk platform? Wat zijn de ‘must haves’ en laag hangend fruit voor succes?

Sessie 2: Veilig werken met en door ingehuurd personeel
Ton van de Minkelis, director QHSE, Van Oord, lid Kerngroep GCVB
Geert van der Linde, director HSE, Ballast Nedam, lid Kerngroep GCVB
Peter Loef, programmamanager Arbeidsmigratie ABU

Door de bouwsector wordt onderkend dat projectorganisaties vanuit hun verantwoordelijkheid voor veiligheid tijdens de uitvoeringsfase, vaak genoodzaakt zijn ad hoc extra trainingen te organiseren voor mensen die taken uitvoeren op de bouwplaats, omdat hun basiskennis en -vaardigheden over veilig werken onvoldoende zijn. De GCVB heeft Top 5 risicogebieden in de bouw gedefinieerd waarin de veiligheid verbeterd moet worden. Richting de Uitzendbranche, vertegenwoordigd in de ABU en de NBBU, is het verzoek om hierbij een actieve rol te spelen. Na diverse gesprekken en interviews is een startdocument opgesteld om dit gezamenlijk handen en voeten te geven. Kunnen we hiermee de kwaliteit van veiligheid voor vaste en ingehuurde medewerkers structureel borgen? Hoe werkt dit in de praktijk? Wat missen we?

Sessie 3: TOP-5 Risico’s in de bouw: Vallen van hoogte
Anton van Opzeeland, strategisch adviseur Veiligheid in Projecten Rijkswaterstaat
Bas Roordink, directeur veiligheid Volker Wessels. Lid Kerngroep GCVB
Vallen van hoogte is één van de vijf grootste veiligheidsrisico's in de bouw. Hoewel het aantal ongevallen tijdens werken op écht grote hoogtes meevalt, gebeuren er nog steeds veel ongevallen. Juist ook op lagere hoogtes (<2,5m). De Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) geeft de komende periode gezamenlijk aandacht aan 'veilig werken op hoogte' als onderdeel van het initiatief TOP-5 risico’s.

Tijdens de sessie geven we inzicht in het initiatief TOP-5 risico’s, zoomen we in op het actuele risico vallen van hoogte en gaan we met jullie in gesprek over dit risico. Met name over wat ieder hieraan vanuit zijn of haar rol kan bijdragen. We hebben jullie hulp hard nodig!

Veiligheidsontbijt GCVB 23 juni 6

10.45 uur: Gesprek

Spanningsloos en gasloos werken
Jeroen Grond, director of Safety Health Environment and Quality Stedin in gesprek met Koene Talsma
Netbeheer Nederland heeft een visiedocument opgesteld: Werkzaamheden vaker spanningsloos en gasloos uitvoeren: op weg naar een nieuw normaal.

Veiligheidsontbijt GCVB 23 juni 11

Tijdens het ontbijt zijn foto- en video-opnamen gemaakt.
Door deelname geeft u toestemming voor gebruik van deze opnamen.

Veiligheidsontbijt

Het Veiligheidsontbijt is vooral bedoeld om informatie en ervaringen onderling te delen met onderschrijvers van de GCVB, voorbeelden te geven, ontwikkelde tools te bespreken en samen te werken aan verbeteracties. Zo tillen we veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan. Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u gewoon aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook Onderschrijver worden. 

Kijk hoe u meedoet en Onderschrijver wordt.

Heeft u vragen over deelname, het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Neem contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Het volgende Veiligheidsontbijt is op donderdag 5 oktober a.s. in Amersfort bij ProRail. Lees meer over het programma en aanmelding.

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoerOngeldige invoer
Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op LinkedIn en Twitter of doe mee in onze LinkedIN groep.