• Actueel
  • Veiligheidsontbijt GCVB vrijdag 23 juni 2023

Veiligheidsontbijt GCVB vrijdag 23 juni 2023

Op vrijdagochtend 23 juni 2023 organiseert de Governance Code Veiligheid in de Bouw het zevende Veiligheidsontbijt. Deze keer vindt het ontbijt plaats op het Bouw & Infra Park in Harderwijk. Gastorganisatie is de Acta Group. Het belooft weer een informatief en interactief programma te worden. Jeroen Grond, Director of Safety Health Environment and Quality van Stedin schuift als gastspreker aan bij het ontbijt. Mis het niet!

Het Veiligheidsontbijt is vooral bedoeld om informatie en ervaringen onderling te delen met onderschrijvers van de GCVB, voorbeelden te geven, ontwikkelde tools te bespreken en samen te werken aan verbeteracties. Zo tillen we veiligheid in onze sector samen naar een hoger plan. Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u gewoon aanschuiven en kennismaken met de GCVB. U kunt natuurlijk ook Onderschrijver worden. Kijk hoe u Onderschrijver wordt.

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw

Tijdens dit Veiligheidsontbijt kijken we kort terug op bijna 10 jaar samen verbeteren van veiligheid in de bouw. En we kijken vooruit naar de ambities van de GCVB om vooral integraal met de sector veiligheid nog verder te verbeteren. Een drietal initiatieven, waarmee de GCVB nu bezig is, bespreken we met elkaar in aparte interactieve sessies:

  • Leren van elkaar
  • Veilig werken met en door ingehuurd personeel
  • TOP-5 Risico’s in de bouw: Vallen van hoogte

Om het gesprek snel en goed op gang te krijgen, ontvangt iedere deelnemer vooraf een set bondige achtergrondinformatie over de onderwerpen. Zo kunt u goed voorbereid aan het ontbijt aanschuiven, meediscussiëren en deelnemen aan de sessies. Zie het complete programma verder op deze pagina.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 8 juni a.s. voor het Veiligheidsontbijt (max. 2 personen per organisatie). Mis het niet. Deelname is gratis. Het aantal kaarten is beperkt!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Als u zich aanmeldt voor het ontbijt, ontvangt u in week 24 een definitieve bevestiging, informatie ter voorbereiding op het programma en aanvullende praktische informatie. 

Tijdens het ontbijt zullen tekeningen, foto- en video-opnamen worden gemaakt.
Door deelname geeft u toestemming voor gebruik van deze opnamen.

Programma

 7.00 uur: Ontvangst met ontbijtbuffet
 8.00 uur: Welkom en korte inleiding - Koene Talsma voorzitter Kerngroep GCVB

Samen verbeteren van veiligheid in de bouw, een terugblik op bijna 10 jaar GCVB
Willem Schunselaar Paap, directeur Acta Group, lid Stuurgroep GPI, Individueel Leer- en Ontwikkelplatform en Kerngroep GCVB
Terugblik op doel, uitgangspunten, ontwikkeling, gezamenlijke initiatieven van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw binnen de GCVB in de afgelopen 10 jaar (opstart en ondertekening, eerste wapenfeiten, GPI, ViA, Reductie Aanrijdgevaar, programma Veiligheid in de Bouw).

Samen verbeteren van integrale veiligheid in de bouw, een vooruitblik
Koene Talsma, voorzitter Kerngroep GCVB

Aankondiging vervolg en nieuwe gezamenlijke initiatieven van opdrachtgevers en opdrachtnemers in de bouw binnen de GCVB (Evaluatie GPI en ViA, Start programma aanpak TOP-5 Risico’s, Convenant Ingehuurd personeel en ontwikkeling Individueel Leer- en Ontwikkel Platform, Manifest Veiligheid in de Bouw).

 8.30 uur: interactieve parallelsessies

Sessie 1: Leren van elkaar
Henri van der Kamp, CEO Van Gelder Groep, voorzitter Ledengroep Veiligheid Bouwend Nederland, lid Stuurgroep Individueel Leer- en Ontwikkelplatform
Jobke van den Berg, directeur-bestuurder eX:plain

Ontwikkeling van een centraal digitaal platform Persoonlijk Leer- en Ontwikkel Platform (iLOP) voor de sector Bouw en Techniek, waarop diverse informatiestromen in het delen van kennis en het opdoen van kennis en kunde op het gebied van veiligheid en vakmanschap samen komt. Dit biedt een mogelijkheid tot samenbrengen van vele nu op zichzelf staande tools, zoals Generieke Poort Instructie (GPI), de SSVV Opleidingen Gids (SOG), de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA), en de Safety Culture Ladder (SCL). Ook opname van het Digitaal Veiligheids Paspoort van Railalert (DVP) en het Centraal Diploma Register (CDR) kunnen worden gekoppeld. De gezamenlijke ideeën hierover van SSVV, GCVB en BNL worden gepresenteerd. Heb je behoefte aan een dergelijk platform? Wat zijn de ‘must haves’ en laag hangend fruit voor succes?

Sessie 2: Veilig werken met en door ingehuurd personeel
Ton van de Minkelis, director QHSE, Van Oord, lid Kerngroep GCVB
Geert van der Linde, director HSE, Ballast Nedam, lid Kerngroep GCVB
Peter Loef, programmamanager Arbeidsmigratie ABU

Door de bouwsector wordt onderkend dat projectorganisaties vanuit hun verantwoordelijkheid voor veiligheid tijdens de uitvoeringsfase, vaak genoodzaakt zijn ad hoc extra trainingen te organiseren voor mensen die taken uitvoeren op de bouwplaats, omdat hun basiskennis en -vaardigheden over veilig werken onvoldoende zijn. De GCVB heeft Top 5 risicogebieden in de bouw gedefinieerd waarin de veiligheid verbeterd moet worden. Richting de Uitzendbranche, vertegenwoordigd in de ABU en de NBBU, is het verzoek om hierbij een actieve rol te spelen. Na diverse gesprekken en interviews is een startdocument opgesteld om dit gezamenlijk handen en voeten te geven. Kunnen we hiermee de kwaliteit van veiligheid voor vaste en ingehuurde medewerkers structureel borgen? Hoe werkt dit in de praktijk? Wat missen we?

Sessie 3: TOP-5 Risico’s in de bouw
Anton van Opzeeland, strategisch adviseur Veiligheid in Projecten Rijkswaterstaat
Bas Roordink, directeur veiligheid Volker Wessels. Lid Kerngroep GCVB

Sinds 2021 geeft de GCVB speciale aandacht aan de Top-5 risicogebieden in de bouw. Intern, bij samenwerkende partijen en bij partnerorganisaties. Na 'Reductie Aanrijdgevaar' vraagt de GCVB nu aandacht voor het risico ‘Vallen van hoogte’. Waarom is het belangrijk? Hoe pakken Ondertekenaars dit op? Hoe kunnen Onderschrijvers en de rest van de bouw aansluiten? In het najaar vervolgen we met speciale aandacht voor Elektrocutie.

10.45 uur: Gesprek

Spanningsloos en gasloos werken
Jeroen Grond, director of Safety Health Environment and Quality Stedin in gesprek met Koene Talsma
Netbeheer Nederland heeft een visiedocument opgesteld: Werkzaamheden vaker spanningsloos en gasloos uitvoeren: op weg naar een nieuw normaal.

11.00 uur: Afsluiting (einde bijeenkomst, nazit, uitloop tot 11.30 uur)

Aanmelden

Aanmelden kan tot 8 juni a.s. voor het Veiligheidsontbijt (max. 2 personen per organisatie). Bent u (nog) geen Onderschrijver en wilt u toch deelnemen aan het ontbijt? Zolang er plaatsen beschikbaar zijn, kunt u gewoon aanschuiven en kennismaken met de GCVB. Mis het niet. Deelname is gratis. Het aantal kaarten is beperkt!

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Ongeldige invoer

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer

Als u zich aanmeldt voor het ontbijt, ontvangt u in week 24 een definitieve bevestiging, informatie ter voorbereiding op het programma en aanvullende praktische informatie. 

Heeft u vragen over het Veiligheidsontbijt of de GCVB? Stuur deze gerust naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Tijdens het ontbijt zullen tekeningen, foto- en video-opnamen worden gemaakt.
Door deelname geeft u toestemming voor gebruik van deze opnamen.

Impressie Veiligheidsontbijt oktober 2022

Nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer


Ongeldige invoer

Meer actueel nieuws

Volg ons op Twitter en doe mee in onze LinkedIN groep.