GPI Generieke Poortinstructie

Sinds 1 april 2019 is de Generieke Poortinstructie (GPI) verplicht op alle bouwplaatsen in Nederland. Het initiatief voor de GPI is in 2018 door de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) gestart en richt zich op het verhogen en stimuleren van veiligheid en veilig gedrag op bouwplaatsen. Steeds meer organisaties sluiten zich als Onderschrijver aan bij de Governance Code.

Bewustwordingscampagne GPI

Begin 2020 is een bewustwordingscampagne gestart om het belang van de GPI en het gewenste veiligheidsgedrag op de bouwlocatie onder de aandacht te brengen bij de gehele sector. De campagnematerialen zijn online beschikbaar.

Bewustheidscampagne GPI 2020

Waarom de GPI

Poortinstructies zijn instructies die alle medewerkers die een bouwplaats willen betreden, vooraf moeten hebben gevolgd en waarbij een toets wordt afgelegd. Het doel: een hoger veiligheid bewustzijn niveau en meer duidelijkheid voor medewerkers over wat van hen wordt verwacht als het gaat om veiligheid op een bouwplaats. De Generieke Poortinstructie moet veilig gedrag op de bouwplaats verder verbeteren. Doordat de GPI gelijk is voor alle bedrijven en bouwplaatsen, komt er meer duidelijkheid over het gewenste veiligheidsgedrag op alle bouwplaatsen van verschillende bedrijven. De norm is en wordt hiermee gezet.

Wat is er veranderd

Tot de verplichte invoering van de GPI op 1 april 2019 handhaafden de bij de GCVB aangesloten bouw- en installatiebedrijven hun eigen veiligheidseisen nog, maar accepteerden de nieuwe veiligheidsinstructie ook al. Sinds de invoering moeten alle eigen medewerkers en medewerkers van alle onderaannemers en toeleveranciers die werkzaamheden verrichten op de bouwplaats hun GPI gehaald hebben en laten zien om toegang te krijgen tot de bouwplaats. De aangesloten partijen hebben ook de mogelijkheid om per bouwplaats aanvullende specifieke veiligheidseisen te stellen.

In januari 2020 is de verbeterde versie GPI 2.2 geintroduceerd.

GPI impressie

Hoe doet u een GPI

Om de GPI te halen moeten modules worden gevolgd en getoetst. Hiervoor kan men (met de verkregen of gekochte inlogcode) terecht op de website gpi.nu. Men kan de GPI doen vanaf een eigen werkplek, thuis of zelfs op een mobiele telefoon. Wanneer de GPI is gevolgd en behaald, geldt deze een jaar. Het betekent dat medewerkers met de poortinstructie op alle bouwplaatsen van bij de Governance Code aangesloten bouw- en installatiebedrijven terecht kunnen.

Hoe koopt u inlogcodes voor de GPI

Om de GPI te kunnen doorlopen en het certificaat te halen, heeft u een inlogcode nodig. Deze krijgt u van uw werkgever of opdrachtgever of bestelt u zelf. Om (als werkgever, opdrachtgever of zelf) een inlogcode te kopen gaat u direct naar de webshop van gpi.nu. Voor het kopen van inlogcodes dient u wel eerst een account op de website gpi.nu aan te maken.

Modules GPI

De GPI kent drie modules:

  • Module Infra
  • Module Bouw en Utiliteit
  • Module Installatie

Kies de GPI die het beste bij de werkzaamheden past. Met elke GPI heeft men toegang tot elke bouwlocatie.

Vragen en meer informatie GPI

Kijk hier voor veel gestelde vragen over de GPI of neem contact op met de helpdesk:
Helpdesk eX:plain
E Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
T +31(0) 33 450 47 48

Ondertekenaars

Over de code

In de Governance Code Veiligheid in de Bouw werken opdrachtgevers & opdrachtnemers samen om de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Lees verder.